2.3.3 Duurzaamheid
Dit scherm bestaat uit maximaal 4 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen;
- actiepunten en
- taakvelden per thema.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstelling
Stimuleren van duurzaamheid.
Actuele beleidsontwikkelingen
In 2016 is de aanpak duurzaamheid Aalsmeer vastgesteld. Deze aanpak richt zich op het integreren van duurzaamheid in al het gemeentelijk beleid en handelen. Hierdoor worden keuzes en financiële consequenties op gebied van duurzaamheid per beleidsveld zichtbaar. Deze integrale duurzaamheidsaanpak bestaat uit 3 duurzaamheidsthema’s:
1. Inclusieve Stad
2. Circulaire Economie
3. Fossiel Onafhankelijk Aalsmeer
De belangrijkste ontwikkelingen binnen deze thema’s voor 2023 worden hieronder beschreven. In programma 2.1 Sociaal Domein wordt integraal uitwerking gegeven het thema Inclusief: het principe dat iedereen zo goed mogelijk kan meedoen, ongeacht verschillen en of beperkingen. Het onderwerp klimaatadaptatie wordt beschreven in Programma 2.4 Openbare ruimte.
Klimaatakkoord, beleid en ambities
Het Klimaatakkoord omvat afspraken over 5 sectoren: Elektriciteit, Gebouwde omgeving, Industrie, Landbouw en landgebruik en Mobiliteit. Per sector zijn doelstellingen afgesproken om de nationale broeikasgasuitstoot in 2030 met 49% terug te dringen ten opzichte van 1990. In 2050 moet dit 95% minder CO2-uitstoot zijn ten opzichte van 1990. Voor gemeenten zijn de klimaattafels Gebouwde omgeving, Elektriciteit en Mobiliteit de meest relevante tafels. Om de taken uit het Klimaatakkoord uit te voeren, ontvangen gemeenten sinds 2022 een jaarlijkse Rijksbijdrage.
Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW)
Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) kent 5 programmalijnen waarin wordt gewerkt aan verduurzaming van de gebouwde omgeving. Vanuit dit programma komen uitvoeringsmiddelen, subsidies, financieringen én tools beschikbaar, ook voor gemeenten. Dit Rijksprogramma is een belangrijke basis voor verdere lokale beleidsontwikkeling en uitvoering.
Ondersteuningsaanpak samenleving
De fors gestegen energieprijzen en inflatie hebben grote gevolgen voor onze inwoners. (Energie)armoede is voor een groeiende groep mensen een steeds groter probleem. Daarom werken we aan het tegengaan van energiearmoede. Denk aan voorlichting over gemeentelijke regelingen, het inzetten van energiecoaches, een klusteam voor mensen die hulp kunnen gebruiken bij uitvoering van kleine maatregelen en wijkgerichte acties. We trekken hierin op met organisaties uit het sociaal domein en Eigen Haard.
Door de energieprijsontwikkeling komen steeds meer inwoners en bedrijven in actie om energie te besparen en op te wekken. Daarom is het ondersteunen en ontzorgen van de samenleving nu belangrijker dan ooit. Dit doen we in samenwerking met onder andere het Regionaal Energieloket. In lijn met de Nationale Isolatieaanpak ligt de focus op het isoleren van (de energetisch meest slechte) woningen. Denk bijvoorbeeld aan buurten met oudere woningen zoals Stommeer en Hornmeer. Via het Servicepunt Energieadvies ondersteunen we inwonersinitiatieven, VvE's en maatschappelijke organisaties en werken we verder aan het stimuleren van zonne-energie op (grote) daken.
Netcapaciteit
Door de prijsontwikkeling groeit het aantal zonne-energie installaties verder en maken aardgasketens steeds sneller plaats voor (hybride) warmtepompen. Daarnaast rijden er steeds meer mensen elektrisch. Deze ontwikkelingen versnellen de problematiek rondom netcapaciteit. In samenwerking met Liander werken wij aan het zoveel mogelijk voorkomen en verminderen van deze problematiek. Hiertoe is onder andere ESAP (Energie Strategie Actie Plan) in ontwikkeling. Via ESAP werken Liander en de Amstelland gemeenten aan een haalbare planning voor een toekomstvast, tijdig realiseerbaar en betaalbaar energiesysteem, dat wenselijke ontwikkelingen in Aalsmeer en de regio mogelijk moet maken.
Ruimtelijk beleid
In het kader van de Omgevingswet wordt gewerkt aan het borgen van de energietransitie in Omgevingsvisie, -plannen en mogelijke programma’s. Thema’s zoals netverzwaring, ruimte en kaders voor energie-infra zijn daarbij van belang.
Samenwerking
De gemeente Aalsmeer continueert verschillende regionale samenwerkingsverbanden gericht op het verduurzamen van de gebouwde omgeving, zowel op het gebied van beleidsontwikkeling als uitvoering. Denk hierbij aan Programma RES Noord-Holland Zuid, Programma Versnellen Aardwarmte MRA, Greenport Aalsmeer, Energieregio Amstelland, Metropoolregio Amsterdam en Servicepunt Duurzame Energie.
Actiepunten
Wat gaan we doen? | type | planning |
---|---|---|
Het organiseren van gezamenlijke inkoop, wijk-en buurtacties en de inzet van energiecoaches. | Uitvoering | |
Ondersteunen samenleving bij besparing op gebruik van energie en aardgas en opwekken van duurzame energie. | Uitvoering | |
Het aanbieden van energieloketfuncties voor verschillende doelgroepen (advies en begeleiding) | Uitvoering |
Taakvelden per thema
Dit thema maakt onderdeel uit van taakveld Milieubeheer op programma 2.4 Openbare Ruimte.