3. Paragrafen

3.8 Duurzaamheid

Inleiding

In 2016 is de aanpak duurzaamheid Aalsmeer vastgesteld. Deze aanpak richt zich op het integreren van duurzaamheid in al het gemeentelijk beleid en handelen. In het Sociaal Domein (H 2.1 van de Programma Begroting 2021) wordt integraal uitwerking gegeven aan het principe dat iedereen zo goed mogelijk kan meedoen, ongeacht verschillen en of beperkingen. Het onderwerp klimaatadaptatie wordt beschreven in Programma 2.4 Openbare ruimte.  

Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk
Naar aanleiding van de motie Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk 2040 is in mei 2019 het ‘Plan van aanpak Aalsmeer Fossiel Onafhankelijk 2040’ vastgesteld. Dit plan geeft uitwerking aan opgaven vanuit het Klimaatakkoord en focust zich op verduurzaming van de gebouwde omgeving. De Regionale Energiestrategie is ontwikkeld en er is een concept-Warmtevisie. Deze laatste is niet vastgesteld.

Masterplan Energie
In 2023 stellen we een Masterplan Energie op waarin ambities van de verduurzaming van de gebouwde omgeving zijn opgenomen. Deze ambities worden verder geconcretiseerd in een uitvoeringsgarantie en voorzien van een (investerings)planning. Dit omvat onder andere de taken vanuit het Klimaatakkoord zoals de warmtevisie en Regionale Energiestrategie. De start wordt gemaakt met een startnotitie, zoals in het raadsprogramma 2022-2026 is opgenomen.

Servicepunt Energieadvies
In 2021 is de nieuwe werkwijze van het Duurzaamheidsfonds Aalsmeer van start gegaan onder de naam Servicepunt Energieadvies. We continueren het Servicepunt Energieadvies (opvolger Duurzaamheidsfonds Aalsmeer) dat VvE’s, bewonersinitiatieven (zoals energie coöperaties) en  maatschappelijke organisaties ondersteunt bij het verduurzamen van gebouwen.

Duurzaam bouwen
Het kabinet kondigde aan te werken aan uniforme landelijke richtlijnen voor Duurzaam bouwen. Wij volgen deze ontwikkelingen. Wanneer er ruimte is voor lokale beleidsvrijheid vullen we deze passend in. Daarnaast integreren we duurzaam bouwen in de op te stellen omgevingsvisie, omgevingsplan en eventueel omgevingsprogramma.

Duurzame Mobiliteit
Het verder verduurzamen van de mobiliteit is een flinke opgave. We zetten in op:

  • het uitbreiden van elektrische oplaadpunten voor auto's en OV bussen
  • een mogelijke uitbreiding van deelfietsen bij OV-haltes
  • de uitwerking Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek waar Aalsmeer bij is aangesloten

Energy Hub Aalsmeer
In 2019 is de Energy Hub Aalsmeer in gebruik genomen waarbij restwarmte van een Datacentrum wordt gebruikt voor het verwarmen van Sportcentrum Waterlelie, IKC Triade en Fertiplant. Er vinden besprekingen plaats over de randvoorwaarden van het overdragen en borgen van het netbeheer en eventuele mogelijkheden voor uitbreiding van het energie uitwisselsysteem.

Circulaire Economie
Er wordt in samenwerking met het bedrijfsleven onderzocht op welke wijze een stimuleringsaanpak voor heel Aalsmeer tot stand kan komen. De financiering wordt in dit onderzoek meegenomen.


MVO Platform
Het MVO Platform is een maatschappelijk initiatief van ondernemers en Yuverta. Het MVO Platform stimuleert Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen waaronder energiebesparing en opwek. Het Platform richt zich op overheid, ondernemers, onderwijs en organisaties. Gemeente Aalsmeer ondersteunt en faciliteert het platform.

Vanuit MVO platform wordt ingezet op een MVO Monitor waarmee ondernemers doelen kunnen stellen, voortgang kunnen meten en ervaringen kunnen uitwisselen met andere bedrijven. Het doel is de ontwikkelingen in de verduurzaming van de lokale economie zichtbaar te maken. Op deze manier krijgen bedrijven handvatten om gericht actie te ondernemen. De MVO monitor is een samenwerking tussen verschillende partijen waaronder: MVO Platform Aalsmeer, Yuverta (Wellant College Westplas Mavo), Nieuw Ondernemend Aalsmeer, Aalsmeer Lokaal, VU Amsterdam Sustainability Institute en gemeente Aalsmeer.

Deze pagina is gebouwd op 11/03/2022 08:48:48 met de export van 11/02/2022 16:04:36