2.2.1 Onderwijs
Dit scherm bestaat uit maximaal 4 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen;
- actiepunten en
- taakvelden per thema.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstelling
Goed onderwijs vraagt om een professioneel schoolgebouw, passend onderwijs dat aansluit op het kind en leraren die toegerust zijn om hun werk kwalitatief goed te doen;
Actuele beleidsontwikkelingen
Samenwerken
Goed onderwijs is primair de taak van de scholen. De gemeente respecteert dit en wil goed samenwerken met de scholen om gemeentelijke taken als jeugdhulp, leerlingenvervoer, PA, VVE en de taalklas goed te laten aansluiten op het onderwijs. Daarnaast investeren we op de samenwerking tussen scholen en bedrijven, zodat jongeren ontdekken waar hun talenten liggen en welke opleiding en beroep bij hen past. Zo zetten we bijvoorbeeld in op projecten als Technet (bevorderen techniekonderwijs).
NPO middelen
De huidige generatie leerlingen en studenten verdient, ondanks de Coronacrisis, alle kansen op
volwaardig onderwijs en een goede toekomst. Hiervoor is door het Rijk in totaal 8,5 miljard euro geïnvesteerd, waarvan 8,5 miljard euro voor het funderend onderwijs en 300 miljoen euro aan gemeenten. In eerste instantie tot 31-7-23, dit is verlengd tot 31-7-2025. Aalsmeer ontvangt € 465.927,00 deze bijdrage is niet verhoogd bij het verlengen van de termijn, maar mag over een langere periode besteed worden. In 2022 zijn de eerste activiteiten gestart. In 2023 vindt de evaluatie plaats van de huidige activiteiten en wordt bekeken hoe de resterende middelen kunnen worden ingezet.
Voorschoolse Educatie
De pilot vroegsignalering en voeginterventie loopt naar wens en zal in 2023 nog doorlopen. Begin 2023 vindt een evaluatie plaats. Hierna kan in de perspectiefnota eventuele structurele financiering worden aangevraagd.
Extra middelen Voorschoolse educatie (VE) Oekraïense kinderen 2,5-4 jaar.
Het rijk ziet het belang van VE voor Oekraïense peuters om een goede start te maken in het onderwijs. Er is aangekondigd dat de gemeente hiervoor extra middelen ontvangt om de VE voor deze kinderen te realiseren. De regeling wordt nog uitgewerkt. De gemeente zal de extra middelen naar verwachting in 2023 ontvangen.
Opvang Oekraïense Leerlingen
Oekraïense vluchtelingkinderen hebben recht op onderwijs. Gemeente Aalsmeer heeft het nieuwkomers onderwijs Primair Onderwijs onder gebracht bij Stichting Jong Leren; 'Taalsmeer' te IKC Triade. In het voorgezet onderwijs stromen de kinderen door in de Internationale Schakel Klassen en Cross-Over groepen. De acute toename van leerlingen uit Oekraïne geeft een personeel- en huisvestingsopgave voor de scholen die de kinderen opvangen. In het nieuwkomersonderwijs fluctueren de leerlingenaantallen sterk. Dit heeft consequenties voor de bekostiging. Voor de Oekraïense peuters is er geen aparte voorziening. De jongste kinderen stromen in de reguliere kinderopvangvoorzieningen in. Hier zijn echter lange wachtlijsten vanwege personeelstekort.
Actiepunten
Wat gaan we doen? | type | planning |
---|---|---|
Vormgeving onderwijs- en kinderopvangagenda | College | 2e kwartaal |
Evaluatie NPO middelen | Uitvoering |
Taakvelden per thema
Aan dit thema is gekoppeld het taakveld Onderwijsbeleid en leerlingenzaken.